Nu een akkoord over het Iraanse kernenergieprogramma in zicht is, speculeerde president Obama op een einde aan sommige sancties tegen Iran. Wat zou dat betekenen voor de olieprijs?
Zes grote mogendheden en Iran zijn het in Lausanne eens geworden over de belangrijkste zaken om voor eind juni te komen tot een allesomvattend akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran. Dit hebben Duitse en Iraanse diplomaten donderdag in de Zwitserse stad gezegd.
‘Raamwerk voor eindakkoord’
,,Oplossing gevonden, klaar om tekst meteen op te gaan stellen”, twitterde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif donderdag. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken wilde zover niet gaan. Hij sprak in een tweet van een ,,overeenkomst voor een raamwerk waarop een eindakkoord moet rusten”.
Een westerse bron van persbureau Reuters stelt dat twee derde van de huidige Iraanse capaciteit om uranium te verrijken zal worden bevroren en onder tienjarig toezicht wordt gesteld.
Het grootste deel van het Iraanse hoogverrijkt uranium zal afgezwakt worden of naar het buitenland worden getransporteerd. Over exacte hoeveelheden moet evenwel nog worden gesproken.
Obama: sancties afbouwen
President Barack Obama zei donderdag dat sommige Westerse sancties tegen Iran stapsgewijs zullen worden verlicht, als Iran de juiste zetten doet. Sancties die verbonden zijn aan het mensenrechtenbeleid van Iran zullen wel in stand blijven, voegde hij eraan toe.
De olieprijzen kwamen meteen in beweging. Nadat bekend werd dat de onderhanderlaars een persconferentie gingen houden, gingen de olieprijzen met wel vier procent onderuit. Maar toen duidelijk werd dat de details nog moeten worden uitonderhandeld, werden de verliezen weer goed gemaakt.
Nóg meer olie op verzadigde markt
De reden voor de onrust: als de westerse sancties deels worden opgeheven kunnen miljoenen vaten Iraanse olie de markt opstromen, die nu al volkomen verzadigd is. Iran beschikt over naar schatting zo'n 10 procent van de wereldreserves van ruwe olie. Daarmee is het land nummer vier in de wereld, achter Venezuela, Saudi-Arabië en Canada.
Hierbij moet bovendien worden aangetekend dat de reserves van Venezuela voor een fors deel bestaan uit schalieolie en die van Canada uit teerzandolie. Beide soorten olie vergen relatief hoge olieprijzen om rendabel te kunnen worden gewonnen.
(klik voor uitvergroting)
De Iraanse olie kan echter, net als in Saudi-Arabië, tegen lage kosten opgepompt worden. Het land kan dus in principe goed overleven bij de huidige olieprijzen van circa 50 dollar per vat.
Meer productieruimte
Uit cijfers van het energie-agentschap IEA blijkt verder dat Iran de huidige olieproductie van circa 2,8 miljoen vaten per dag makkelijk kan opschroeven tot 3,6 miljoen vaten per dag.
(klik voor uitvergroting)
Verder heeft Iran plannen om de productie in de periode tot 2018 te verhogen naar liefst 5,7 miljoen vaten per dag. Dat is een forse verhoging als je bedenkt dat de huidige mondiale dagproductie van ruwe olie op zo'n 94 miljoen vaten ligt.
Het perspectief van een flinke plas goedkope Iraanse olie erbij, was voor oliehandelaren de afgelopen dagen al reden om olieprijzen omlaag te sturen. Zo daalde de prijs van Noordzee-olie van 59 naar 55 dollar per vat.
Wat ook niet helpt: donderdag werd bekend dat de Russische olieproductie in maart het oude record uit de Sovjet-tijd heeft verbroken.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl